';

Kontaktna sočiva

Prednosti kontaktnih sočiva nad naočarama su brojne, jedna od njih je šire vidno polje.

Kontaktna sočiva su optička pomagala koja služe za korekciju vida, u terapijske i kozmetičke svrhe.

Tehnološki napredak je učinio da trenutno imamo sočiva koja su biokompatibilna, sa dobrim optičkim karakteristikama i komforna.

U zavisnosti od materijala od koga su spravljena mogu biti meka i tvrda kontaktna sočiva.

Meka kontaktna sočiva se lakše podnose a pacijenti se brže prilagođavaju na njih.

Po režimu zamene, meka kontaktna sočiva mogu biti dnevna, mesečna, tromesečna i godišnja.

Dnevna meka kontaktna sočiva se iz originalnog pakovanja vade izjutra, aplikuju se u oko i uveče se skidaju i bacaju. Prednost je što se ne koriste sredstva za čuvanje i održavanje mekih kontaktnih sočiva, pa se time skraćuje procedura stavljanja i skidanja sočiva i mogućnost infekcije. Pogodna su za sportiste, za poslovne ljude i one koji putuju, za one koji su skloni alergijama, u slučaju kada je potrebna pauza u nošenju dotadašnjih kontaktnih sočiva (aplikovanje lokalne terapije, pauza zbog prelaza sa GP (gas-propustljivih) na meka kontaktna sočiva, trudnoća, itd.). Ona su odlično rešenje za sve one koji nose kontaktna sočiva, a žele najbolje za svoje oči.

Meka mesečna kontaktna sočiva se menjaju na svakih mesec dana. Stavljaju se izjutra, a skidaju uveče i čuvaju i održavaju po uputstvu proizvođača. Mogu se kontinuirano nositi 6 dana ali se to ne preporučuje. Savet je oftalmologa da se meka kontaktna sočiva obavezno skidaju pre spavanja, a ako je to moguće, i u toku dana (kombinovano nošenje naočara i sočiva).

Tromesečna meka kontaktna sočiva su sočiva za produženo nošenje i mogu se nositi neprekidno mesec dana. Preporučuje se određenim profesijama, mada je zbog niza neželjenih efekata, pre svega iritacije i crvenila, njihova primena sve ređa.

Meka kontaktna sočiva u boji

Zahvaljujući novim modnim trendovima, u svetu, sve je veći broj ljudi koji, iako nemaju potrebe za korekcijom vida, žele da promene svoju boju očiju pomoću kontaktnih sočiva. Pored toga, ova sočiva mogu biti i dioptrijska u boji.

Tvrda kontaktna sočiva

Postoje dva tipa ovih sočiva (klasična tvrda i gas–propusna tvrda). Rade se po meri pacijenta, a njihova primena neophodna je kod nekih stanja kao što je keratokonus astigmatizam. Pacijentu je potreban duži vremenski period da se navikne na ova sočiva.

Pregled za kontaktna sočiva obuhvata

 1. ANAMNEZA
 2. REFRAKCIJA
 3. BIOMIKROSKOPSKI PREGLED
 4. OFTALMOSKOPIJA
 5. BINOKULARNI STATUS
 6. ISPITIVANJE SUZNOG FILMA

Prednost kontaktnih sočiva nad naočarama

 1. Šire vidno polje
 2. Nema ograničenja vezanih za okvir naočara
 3. Nema fenomena usitnjenih ili uveličanih likova posebno kod većih ametropija
 4. Nema zamagljivanja naočara pri promeni temperature
 5. Pacijent uvek gleda kroz optički centar

Pitanja pacijenata

Da li mogu da spavam sa mekim kontaktnim sočivima?
Ne bi trebalo da se spava sa kontaktnim sočivima jer to dovodi do iritacije i crvenila. U slučaju da ste spavali sa sočivima, morate da ih izjutra skinete, ponovite postupak održavanja i tek nakon toga ih opet plasirate u oko.

Da li sočiva mogu da izazovu alergijsku reakciju?
Alergijska reakcija na sočiva je moguća, kako na materijal od koga su napravljena, tako i na depozite proteina, koji se nagomilavaju na samo sočivo (usled nepravilnog održavanja, nošenja i neredovne zamene sočiva), a treptanjem utrljavaju u gornji očni kapak i kao posledica toga nastaje gigantopapilarni konjuktivit.

Da li se strikno treba držati zamene sočiva na mesec dana ili može i duže da se nose?
Meka kontaktana sočiva se menjaju na svakih mesec dana. Trebalo bi se pridržavati uputstva proizvođača o režimu zamene. Duže nošenje kontaktnih sočiva od onog koje je propisano od strane proizvođača, može prouzrokovati infekciju oka i niz drugih neželjenih reakcija.

Da li mogu da nosim sočiva kada imam konjuktivit?
Moguće je nositi samo dnevna meka kontaktna sočiva preko koji se može primeniti terapija. Sočiva se ujutru stavljaju, a uveče skidaju i bacaju.

Da li mogu da se bavim sportom?
Sportom možete da se bavite samo ukoliko nosite meka kontaktna sočiva.

Zakažite pregled

Pozovite KLINIKU VESELINOVIĆ i još danas zakažite pregled.

Adresa
Broj telefona
Email