';

Lasersko skidanje dioptrije

Lasersko skidanje dioptrije je danas pouzdan i siguran izbor za pacijente

Lasersko skidanje dioptrije nije novina u savremenom svetu

Lasersko skidanje dioptrije je danas pouzdan i siguran izbor za pacijente koji imaju neku od refraktivnih anomalija kao što su  kratkovidost, dalekovidosti ili astigmatizam i ima za cilj da oni nastave svoje svakodnevne aktivnosti bez nošenja sočiva ili naočara. Kako je ovo elektivna procedura, nikad se ne radi kao hitna intervencija, već nakog detaljnog razgovora i niza pregleda sa Vašim oftalmologom.

Lasersko skidanje dioptrije nije novina u savremenom svetu, šta više radi se od početka osamdesetih godina , kao inovacija IBM stručnjaka koja je brzo privukla pažnju oftalmologa na svim područjima. Danas je ova metoda sigurna, efikasna i finasijski dostupnija za većinu pacijenata.

Postoji niz metoda koje spadaju u grupu laserskih intervecija koje se primenjuju na oku, ali daleko najzastupljenije, one koje se rade na našoj klinici, su

  • LASIK ( laser  in situ keratomileuses) i
  • PRK (photorefractive keratectomy) metoda

Vaš oftalmolog je taj koji će nakon razgovora i niza pregleda sa vama odrediti za koju vrstu operacije ste idealni kandidtat.

LASIK (laser in situ keratomileuses) metoda laserske intervecije na oku.

PRK (photorefractive keratectomy) metoda laserske intervecije na oku.

Kandidati za lasersku oepraciju oka

Pacijenti od 18 do 60+ godina (krajnju granicu za godine određuje stanje vaseg oka, tj vase roznjače, sočiva, očnog dna i na kraju vaših ličnih potreba i aktivnsoti. Primera radi, ako osoba sa 62 godine ima zdravo očno dno, nema kataraktu i ima dovoljnu debljinu rožnjače, ona moze biti kandidat za lasersko skidanje dioptrije uz mogućnost podešavanja vida za gledanje i na blizinu i na daljinu (monovision).

Ono što svakako treba očekivati u davanju odgovora da li ste idealni kandidat, jeste predhodno urađen niz pregleda koji će vaš oftalmolog sprovoditit pri prvom susretu , koji će biti baziran na sveokupnom pregledu prednjeg ali i zadnjeg segmenta oka.

Osobe koji nisu kandidati za lasersko skidanje dioptrije

  • Pacijenti koji imaju neko udruženo oboljenje oka kao što je retinopatija, uveitis, glaukom itd;
  • Osobe koje imaju keratoconus;
  • Osobe sa izraženim sindromom suvog oka;
  • Imunokompromitovani pacijenti;
  • Pacienti koji boluju od dijabetesa;
  • Trudnice i dojilje.

Najčešća pitanja pacijenata vezana za lasersko skidanje dioptrije i oporavak

Da li sam kandidat za lasersku operaciju oka?

Pacijenti od 18 do 60+ godina mogu biti kandidati za lasersku operaciju oka ukoliko oftalmolog utvrdi uz niz analiza i sveobuhvatnih pregleda da nema nikakvih prepreka operaciji. Primera radi, ako osoba sa 62 godine ima zdravo očno dno, nema kataraktu i ima dovoljnu debljinu rožnjače, ona moze biti kandidat za lasersko skidanje dioptrije uz mogućnost podešavanja vida za gledanje i na blizinu i na daljinu (monovision).

Da li je laserska operacija oka bolna?

Nevazisno od toga za koji tip laserke operacije se odlučite nakon predhodnog pregleda i razgovora sa vašim oftalmologom, radi se o procedurama koje se izvode sa lokalnom anestezijum uz upotrebu kapi. To podrazumeva da procedure nisu same po sebi bolne. Možete osetiti blagu nelagodnost, pokrete ili pritisak u oku.

Kako izgleda preoperativna priprema?

Na dan operacije dolazi se ranije, po dogovoru sa vašim oftalmologom. Prethodno je potrebno pridržavati se saveta koje vam je oftalmolog dao poput izbegavanja nošenja sočiva i šminke… Takođe pred samu operaciju, sprovodi se još jedan pregled a nakon toga sledi uvođenje u operacionu salu.

Kako izgleda procedura laserskog skidanja dioptrije?

Procedura traje kratko i pacijent je sve vreme budan. Bitno je naglasiti da procedura ne boli (upotreba adekvatnog anestetika), da je oftalmolog u stalnog komunikaciji sa pacijentom i da pomeranjem oka ne možete ugroziti operaciju. Nakon već deset minuta, procedura skidanja dioptrije na oba oka može biti završena.

Kako izgleda postoperativni period nakon laserskog skidanja dioptrije?

Već nakon operacije prvi efekti su očigledni, oseća se poboljšanje u vidu da bi nakon samo jednog dana taj efekat bio potpun. Ipak, određenih saveta lekara i redovnih kontrola se obavezno mora pridržavati kako bi rožnjača što pre zarasla. Osećaj poput peckanja i grebanja i suvoće u oku je potpuno prirodan nakon ovakve operacije a gubi se već nakon par sati po operaciji.

Zakažite pregled

Pozovite KLINIKU VESELINOVIĆ i još danas zakažite pregled.

Adresa
Broj telefona
Email