';

Operacija xantelasme

Xantelasma predstavlja nakupine lipidnih naslaga na unutrašnjim uglovima očnih kapaka ili oko očiju.

Povećan rizik za nastanak Xantelazme imaju osobe ženskog pola, zatim osobe koje boluju od dijabetesa, hipertenzije, hipotiroidizma, gojazni, kao i pušači.

Ako primetite neravne žute mrlje na unutrašnjim uglovima očnih kapaka ili oko očiju, moguće je da imate stanje poznato kao Xantelasma. Ti meki, žućkasti, obostrani, simetrični plakovi ispod kože su zapravo nakupine lipidnih naslaga. Asimptomatske su i lečenje je najčešće iz kozmetičkih razloga.

Xantelazma je najčešći podtip xantoma. Xantom se odnosi na taloženje holesterola u različitim delovima tela.

Iako nisu štetne, mogu biti znak povećanog rizika za kardiovaskularna oboljenja, i zato ih ne treba zanemariti. Stanje je retko i povezuje se sa povišenim nivoom holesterola, mada je moguće dobiti ih i sa normalnim vrednostima masnoća u krvi. Visok LDL (“loš“) holesterol, ili nizak HDL (“dobar“) holesterol povećava verovatnoću njihovog nastanka.

Povećan rizik za nastanak Xantelazme imaju i osobe ženskog pola, zatim osobe koje boluju od dijabetesa, hipertenzije, hipotiroidizma, gojazni, kao i pušači. Ako se pojave pre 40. godine, treba razmišljati o naslednim poremećajima metabolizma lipoproteina. Svakako neophodan je i pregled interniste, da bi se otkrila i lečila osnovna bolest koja je dovela do pojave ovog stanja.

Dijagnoza se lako postavlja. Nažalost, Xantelasme neće nestati same od sebe. Ostaće ili iste veličine ili će vremenom rasti. Najefikasniji način lečenja je hirurško uklanjanje (tradicionalno ili laserom), jer je to i najsigurniji način da neće doći do recidiva.

Nakon intervencije, pacijent bi trebalo da promeni loše životne navike kao i način ishrane, jer prevencija je uvek najbolji način lečenja!

Slike naše pacijentkinje pre i nakon intervencije

Zakažite pregled

Pozovite KLINIKU VESELINOVIĆ i još danas zakažite pregled.

Adresa
Broj telefona
Email